Random header banner 1 Random header banner 2 Random header banner 3 Random header banner 4 Random header banner 5

Open Podium

21 oktober 2017

Van onze redactie

Op donderdag 12 oktober was het weer zover.
Open podium bij “BijVrijdag”, van 3 tot 5 uur ’s middags.
Het aantal bezoekers was niet overweldigend (we hopen voor de volgende keer op meer belangstelling) maar de sfeer was prima.
Gedichten, liedjes, een toneelstukje; voor iedereen wel wat.

Eddy Flohr beet de spits af met een paar eigengemaakt gedichten; op geheel eigen wijze zoals we dat van hem gewend zijn. De rest van het programma liep ongedwongen door. Een prachtige act van Jeanette Gorter, die een prachtige Javaanse kaarsendans opvoerde met op de achtergrond het – voor de ouderen onder ons – bekende “Terang Bulan”
Onder leiding van Roelof Jonker werd door Paul Stolk, Alice Henkel, Erik Pieterman en Yvonne de Grijs een hilarisch maar zeer actueel toneelstukje opgevoerd met de titel “Het onderzoek”. In het kort: een zorg mijdende oudere heer werd op initiatief van een bezorgde buurvrouw bezocht door een “Wij-team” van een niet al te intelligente hulpverlener en een collega die vooral bezig was met haar mobiele telefoon. Ongetwijfeld een (satirisch) beeld dat herkenning oproept. Misverstand en miscommunicatie alom totdat de zorg mijdende heer het gezelschap z’n huis uit joeg.

Het toneelgroepje zoekt nog uitbreiding: vanaf donderdag 2 november kunnen belangstellende zich wekelijks om 14:00 uur aanmelden tijdens de repetities in de Oude Bieb Lewenborg, Midscheeps 3, 9733 AZ Groningen

Annie Tak, ereburger van Groningen en (onder meer) bekend om haar betrokkenheid bij de renovatie van het Oosterpark, zong enkele heel oude kinderliedjes en – als hoogtepunt - samen met Anna Meijer het eveneens aloude Oosterparklied. Ook de oudere Rudolf, volgens eigen zeggen bezoeker van het Odensehuis, droeg enkele Tanka’s voor. De tanka is een lyrisch gedicht, bestaande uit vijf regels met doorgaans 5-7-5-7-7 lettergrepen, zonder bedoeld rijm of vastgestelde maat. Daarvoor las Jaap Dijk een eigen gedicht voor en een stukje uit een zelfgeschreven boek. Martin Kamerbeek, begeleide zichzelf op de gitaar en zong een aantal bekende liedjes die bij de aanwezigen bijzonder in de smaak vielen.
Aan het eind van de middag werd hij zelfs overgehaald voor een toegift.
De onvervalste plat Amsterdamse (nagespeelde) accent van Paul Stolk was een fraaie bijdrage aan “de Klok van Arnemuiden”.

Na afloop bracht een vijftig-plus combo “So What” ons in Jazzy sferen.
Al met al een geslaagde middag en voor herhaling vatbaar.

                            fotograaf (Wil Veldkamp)